Köpenhamn

Köpenhamn gör ingen besviken. Ett enormt utbud av nöje, kultur och shopping gör att man kan ha kul hur länge som helst! Njut av den kontinentala atmosfären, besök klassiska turistmål som Tivoli och Zoo. Det är svårt att sätta fingret på vad som gör Köpenhamn så speciellt, men man känner det när man är där.

Det är alltid något på gång i Köpenhamn. Denna internationella storstad är centrum för hela Öresundsregionen och genomgår en enorm utveckling just nu. I city finns allt man kan förvänta sig av en modern metropol, utan att dess gamla charm har gått förlorad.

Ströget, Köpenhamn

Paradgatan Ströget går genom hela centrala Köpenhamn.

De olika stadsdelarna och brokvarteren har olika särprägel och personlighet, från det unga, etniska Vesterbro till eleganta Østerbro.

Gågatan Ströget, en av Europas längsta, går som en pulsåder genom Köpenhamns centrum från Rådhusplatsen till Kongens Nytorv. Längs Ströget ligger många exklusiva designbutiker och stora butikskedjor. Där finns även en mängd souveniraffärer, restauranger och snabbmatställen.

wienerbröd

Nybakade danska wienerbröd med choklad, en av specialiteterna i matstaden Köpenhamn.

Hamnkvarteret Nyhavn är ett mysigt krog- och restaurangstråk där det alltid vimlar av människor. Den som vill äta riktigt gott kommer att känna sig väl tillrätta i Köpenhamn. Det finns ett tiotal restauranger med michelinstjärnor, fler än någon annan stad i Nordeuropa. Kronan på verket är Geranium, som 2016 blev den första danska restaurangen någonsin med tre stjärnor i Guide Michelin. Två andra Köpenhamnkrogar, Noma och AOC, har två stjärnor.

I slutet av augusti varje år arrangeras Norra Europas största matfestival, Copenhagen Cooking, i Köpenhamn.

butik Nyhavn

Butiksfasad i klassiska Nyhavn.

Den som snabbt vill ha koll på många av Köpenhamns sevärdheter utan att anstränga sig rekommenderas en sightseeing med kanalbåtarna, som startar var 20:e minut från Nyhavn under sommaren.

Bland Köpenhamns mest populära sevärdheter finns nöjesparken Tivoli, med åkattraktioner och restauranger samt den stora djurparken Zoo.

Kanalbåt Nyhavn

Hoppa på en kanalbåt i Nyhavn och åk på guidad tur på kanalerna.

Från Nyhavn är det bara en kort promenad till det kungliga slottet Amalienborg och den välskötta trädgården vid vattnet. Fortsätt längs strandpromenaden så kommer du till Den lille Havfrue, statyn som inspirerats av HC Andersens saga och blivit en symbol för Köpenhamn. Andra sevärda slott i den danska huvudstaden är Christiansborg och Rosenborg.

Amalienborg vaktpost

Vakt på post utanför Amalienborg.

Den mytomspunna fristaden Christiania är en del av Köpenhamn. Fram till 2004 såldes hasch öppet på den ökända Pusher Street, men försäljning av lättare narkotika pågår fortfarande, om än mindre öppet. Flera försök har gjorts att stänga Christiania, men invånarna har lyckats stå emot politiker och polis. Christiania lockar många nyfikna och turister, men nattetid bör man undvika fristaden.

Vor frelseres kirke

Från tornet på Vor frelseres kirke i Christianshavn ser man hela Köpenhamn.

Är du intresserad av konst och historia får du garanterat också ditt lystmäte i den danska huvudstaden. Konstmuséet Louisiana (ligger i Humlebaek, ett par mil norr om Köpenhamn) har världsrykte och har ständigt utställningar med konstvärldens stora.

Nationalmuseum och Statens museum för konst är också väl värda ett besök. Spännande muséet Ny Carlsberg Glyptotek ligger nära Tivoli och är med sitt orangeri rent ögongodis. Glyptoteket är specialiserat på gamla medelhavskulturer och visar allt från grekiska statyer till egyptiska sarkofager, samt dansk och fransk 1900-talskonst. M/S Museet for Søfart är Danmarks nya sjöfartsmuseum med prisvinnande arkitektur av Bjarke Ingels. På museet går unik design hand i hand med 600 års sjöfartshistoria, och berättar historien om Danmark som en av världens största sjöfartsnationer på ett lockande och spektakulärt sätt. Intressant både för barn och vuxna.

Ett lite annorlunda museum är Guinness World Records, där du får stifta bekantkap med mer eller mindre tokiga världsrekord.

Islands brygge

Söndagmorgon på Islands brygge.

Känner du för ett dopp i det fria finns ett par populära badplatser i Köpenhamn; hamnbadet Island Brygge och nya, moderna Amager Strand. Båda har massor av fritidsaktiviteter att erbjuda, inte bara bad.

Nationalarenan Parken, med plats för 42 000 åskådare, är hemvist för stans fotbollsstolthet FC Köpenhamn. En annan känd fotbollsklubb från Köpenhamn är Bröndby IF.


Snabba fakta

Köpenhamn är Danmarks enda riktiga storstad och landets huvudstad med folketinget, regeringen och kungahuset mitt i centrum. Det bor ca 500 000 personer i Köpenhamn, totalt 1,7 miljoner i huvudstadsregionen. Stan ligger på öarna Själland och Amager.

Köpenhamn karta & flygfoto

Större karta
Danmark Stena Line

Copyright © Danmarkguiden.se 2020. All rights reserved. | Om Danmarkguiden