Köpenhamn

Köpenhamn

Köpenhamn gör ingen besviken. Nöjen, kultur, restauranger och shopping. Njut av den kontinentala atmosfären, besök klassiska sevärdheter som Tivoli och Zoo. Köpenhamn levererar!

Det är svårt att sätta fingret på vad som gör Köpenhamn så speciellt, men det känns när man är där. Det är alltid något på gång i denna internationella storstad, som är centrum för hela Öresundsregionen.

Trevliga danskar
Köpenhamn har en skön, kontinental atmosfär.

Köpenhamn har genomgått en enorm utveckling de senaste åren, men stadens gamla charm har bevarats. De olika stadsdelarna och brokvarteren har olika särprägel och personlighet, från det unga, etniska Vesterbro till eleganta Østerbro.

Gågatan Ströget
Ströget är en bra startpunkt för alla som åker till Köpenhamn för shopping.

Gågatan Ströget, en av Europas längsta, går som en pulsåder genom Köpenhamns centrum från Rådhusplatsen till Kongens Nytorv.

Längs Ströget ligger många exklusiva designbutiker och stora butikskedjor. Där finns även en mängd souveniraffärer, restauranger, kaféer och snabbmatställen.

Wienerbröd
Njut av smarriga danska wienerbröd med choklad på mysiga kaféer.

Nyhavn

Hamnkvarteret Nyhavn är ett mysigt krog- och restaurangstråk där det alltid vimlar av människor. Den som vill äta riktigt gott kommer att känna sig väl tillrätta i Köpenhamn. Det finns ett tiotal restauranger med michelinstjärnor, fler än någon annan stad i Nordeuropa. Kronan på verket är Geranium, som 2016 blev den första danska restaurangen någonsin med tre stjärnor i Guide Michelin. Två andra Köpenhamnkrogar, Noma och AOC, har två stjärnor.

I slutet av augusti varje år arrangeras Norra Europas största matfestival, Copenhagen Cooking, i Köpenhamn.

Smörrebröd, dansk specialitet
Härliga danska smörrebröd hittar man på många restauranger i Köpenhamn, som här i Nyhavn.

Vill du snabbt och lätt ha koll på många av Köpenhamns sevärdheter så rekommenderas en sightseeing med båt.

Kanaltur med Nettobådene från Nyhavn
Klassiska Nettobådene (Nettobåtarna) kör var 20:e minut från Nyhavn under sommaren.

Kungliga slottet

Amalienborg
Från Nyhavn är det bara en kort promenad till det kungliga slottet Amalienborg.
Vaktpost Amalienborg
Vid Amalienborg kan man titta på vaktposterna eller den välskötta trädgården.

Fortsätt längs strandpromenaden från Amalienborg så kommer du till Den lille Havfrue, statyn som inspirerats av HC Andersens saga och blivit en symbol för Köpenhamn. Andra sevärda slott i den danska huvudstaden är Christiansborg och Rosenborg.

Den mytomspunna fristaden Christiania är en del av Köpenhamn. Myndigheterna har gjort flera försök att stänga Christiania, men invånarna har lyckats stå emot politiker och polis. Christiania lockar många nyfikna och turister, men nattetid bör man undvika fristaden.

Konst och museum

Utsikt över Köpenhamn
Från tornet på Vor frelseres kirke i Christianshavn ser man hela Köpenhamn.

Är du intresserad av konst och historia får du garanterat också ditt lystmäte i den danska huvudstaden. Konstmuséet Louisiana (ligger i Humlebaek, ett par mil norr om Köpenhamn) har världsrykte och har ständigt utställningar med konstvärldens stora. Nationalmuseum och Statens museum för konst är också väl värda ett besök.

Ny Carlsberg Glypotek
Orangeriet på Glypoteket är rent ögongodis.

Det spännande muséet Ny Carlsberg Glyptotek ligger nära Tivoli.

Skulpturer och arkitektur på Glypoteket
Glyptoteket är specialiserat på gamla medelhavskulturer och visar allt från grekiska statyer till egyptiska sarkofager, samt dansk och fransk 1900-talskonst.

Ett lite annorlunda museum är Guinness World Records, där du får stifta bekantkap med mer eller mindre tokiga världsrekord.

Islands brygge
Söndagmorgon på Islands brygge.

Känner du för ett dopp i det fria så finns flera populära badplatser i Köpenhamn. På populära hamnbadet Islands Brygge kan du bada bara ett stenkast från stadens centrum. Nya, moderna Amager Strandpark har två kilometer sandstrand och ligger strax utanför centrala Köpenhamn. Här hittar du fler badplatser i Köpenhamn.

Fler sevärdheter

Bland Köpenhamns mest populära sevärdheter finns nöjesparken Tivoli, med åkattraktioner och restauranger samt den stora djurparken Zoo.

Nationalarenan Parken, med plats för 42 000 åskådare, är hemvist för stans fotbollsstolthet FC Köpenhamn. En annan känd fotbollsklubb från Köpenhamn är Bröndby IF.


Fakta om Köpenhamn

Antal invånare: ca 500 000 (1,7 miljoner i huvudstadsområdet)
Ligger: Själland

Köpenhamn är Danmarks enda riktiga storstad och landets huvudstad med folketinget, regeringen och kungahuset mitt i centrum. Staden ligger på öarna Själland och Amager.

Mer om Köpenhamn:
Hitta boende i Köpenhamn
Köpenhamns kommun
Loppmarknader i Köpenhamn
Parkering i Köpenhamn
Tivoli
Topattractions Köpenhamn
Visit Copenhagen

Karta över Köpenhamn  [stor karta]