Ålborg

Ålborg

Restaurangupplevelser, kultur och shopping. Ålborg är en liten storstad som har något för alla smaker. Där finns också fina förutsättningar för strandliv och en av Nordens största djurparker.

Bisnarp strand, Ålborg

Ålborg har mycket som är värt att upptäcka, som till exempel nyöppnade Nordkraft, ett kulturcenter mitt i centrum med utställningar, musik och teater. Den som är intresserad av konst bör inte heller missa konstmuséerna Utzon center och Kunsten.

Det finns gott om krogar och restauranger i Ålborg. I hamnen ligger Prinses Juliana, stans gourmetrestaurang, som är inrymd i ett gammalt träskepp. Shopparen har massor av butiker att utforska i centrum, bland annat Salling galleria, med ett 30-tal märkesbutiker. Precis utanför Ålborg ligger ett stort shoppingcenter.

Har man med sig barn så är ett besök på Ålborg zoo nästan ett måste. Det är en av Nordens största djurparker, en grön oas med över 140 olika djurarter, från orangutanger till isbjörnar. På det nya aktivitetsområdet finns en stor naturlekplats och man får komma riktigt nära några väldresserade djur. I skogen intill finns en spännande dinosaurieutställning.

En bit norr om Ålborg ligger Fårup sommarland, där man lätt kan spendera en hel dag med över 50 fartfyllda aktiviteter.

Bisnarp strand, Ålborg

När man tröttnat på stadens sus och dus så är det nära till avkopplande strandliv och salta bad, till exempel på Bisnarp strand strax utanför stan. Eller varför inte ta en tur till Marinmuséet, där det bland annat finns möjligheter att gå in i ubåten Springaren, som var aktiv i den danska flottan fram till 1990.

Fakta om Ålborg

Antal invånare: ca 125 000
Ligger: Norra Jylland

Ålborg ligger vid den smalaste delen av Limfjorden och är Danmarks fjärde största stad. Ofta skrivs stadens namn Aalborg, men efter 1948 års danska stavningsreform (där bokstaven å infördes) är Ålborg den officiella stavningen.

Mer om Ålborg:
Ålborgs kommun
Hotell och rum i Ålborg
Ljusets land - toppen av Danmark

Karta över Ålborg  [stor karta]


Upp Upp

Copyright © Danmarkguiden 2023
Om Danmarkguiden