Vadehavscenret i Ribe utanför Esbjerg

Esbjerg

Porten mot väst. Så lyder Esbjergs slogan. Och visst är denna storstad (med danska mått) porten till flera pärlor på sydvästra Jylland.

Behovet av en hamn längs södra Jyllands kust lade grunden för Esbjerg. Sedan hamnen grävdes ut i slutet av 1800-talet så har Esbjerg vuxit till Danmarks femte största stad.

Danmarks största nationalpark

Esbjerg ligger vid världsarvet Vadehavet, Danmarks största nationalpark. Vadehavet är ett enormt, 50 km långt, tidvattensområde som sträcker sig vidare genom Tyskland ända ner till Holland.

Fyra gånger per dygn flyttas en miljard kubikmeter havsvatten in och ut genom Vadehavet. Fåglar, fiskar och andra djur är beroende av området för att övervintra och överleva.

Ostronsafari
Vadehavscentret arrangerar utställningar och aktiviteter. Häng med på ostronsafari i nationalparken.
Foto © Vadehavscentret.

Vadehavscentret

För att lära dig mer om Vadehavet och se intressanta utställningar så ska du åka till Vadehavscentret, som ligger i Ribe, ca 15 km söder om Esbjerg.

Bara att se byggnaden är värt besöket (du ser det på bilden övest på sidan). Centret nyinvigdes 2017 efter en stor om- och tillbyggnad designad av arkitekten Dorte Mandrup.

Fler sevärdheter

När du är mätt på vind och salta vågor så finns mycket annat att se i och omkring Esbjerg. När du ändå är i Ribe så passa på att besöka Vikingacentret (öppet mitten av april-mitten av oktober) och få en inblick i vikingarnas liv och leverne.

Vikingacentret i Ribe
Se hur vikingarna levde på Vikingacentret. Foto © Kim Wyon.

I centrala Esbjerg så finns gott om restauranger och butiker. Är du intresserad av modern konst och samtidskonst så ska du besöka Esbjergs Konstmuseum där det alltid pågår flera utställningar. Mer konst finns vid hamnen, i form av de stora skulpturerna Människor vid havet, som blivit en symbol för staden.

Ta färjan till Fanö

Från hamnen kan du också ta en färja till den vackra ön Fanö, som ligger precis utanför Esbjerg. Resan tar bara 12 minuter. Fanö har fina stränder och många mysiga kaféer.

Esbjerg har också ett maritimt museum med såväl fiskar och sälar som utställningar om fiske och sjöfart.

Foto bilden överst © Vadehavscentret.

Fakta om Esbjerg

Antal invånare: ca 74 000
Ligger: Sydvästra Jylland

Esbjerg är Danmarks femte största stad. I Esbjergs kommun bor totalt ca 120 000 personer.

Mer om Esbjerg:
Esbjerg City
Visit Ribe/Esbjerg
Vadehavscentret
Hitta boende i Esbjerg

Karta över Esbjerg


Upp Upp

Copyright © Danmarkguiden 2022
Om Danmarkguiden