Entren till Christiania från Prinsessgade

Fristaden Christiania

Christiania är en mytomspunnen del av Köpenhamn. En unik stad i staden, som lockar mängder av nyfikna.

Christiania är cirka 35 hektar stort och ligger i ett grönskande område, på båda sidorna av den gamla vallgraven i stadsdelen Christianshavn. Fristaden drar till sig massor av besökare, som lockas av spänningen och mystiken kring denna säregna stadsdel och dess invånare.

Flera ingångar

Det finns tre ingångar till Christiania. Huvudingången på Prinsessgade leder direkt in till ökända Pusher street, där lättare droger som cannabis sålts öppet de senaste årtiondena. Polisen har på senare år ökat spaningen på vad som passerar in- och ut genom området.

Färgglada hus i Christiania
Färgstarka bostadshus i Christiania.

Invånarna i denna annorlunda del av Köpenhamn är en brokig blandning av hippies, miljökämpar, konstnärer, musiker, hantverkare, fritänkare och människor med alternativa livsstilar. Tecken på alkohol- eller drogrelaterade missbruksproblem är vanligt.

Symboler för Christiania
De tre gula prickarna på röd botten är symbolen för Christiania och den syns på flaggor, skyltar och pins överallt.

Christiania har kollektivt självstyre, de viktigaste besluten tas på stormötet. I fristadens regelverk står bland annat att där inte får förekomma tung narkotika, vapen eller våld.

Unik atmosfär

Christiania har en atmosfär som man inte hittar någon annanstans i Norden. Det är helt bilfritt och längs gator och stigar, där hundar springer löst, finns mer eller mindre märkliga konstverk, väggmålningar och grafitti med budskap om kärlek och fria droger. Det finns ett par kaféer och restauranger, några handelsbodar och en liten marknad. På vissa ställen upplyser stora skyltar om att det råder fotoförbud.

Byggnaderna i Christiania är ett kapitel för sig. Christianiterna bor i allt från gamla kaserner, järnvägsvagnar, husvagnar och rena ruckel till kreativa skapelser som inte liknar något man tidigare sett. Här och var byggs nya små hus i modern arkitektonisk stil. Alla byggnader ägs kollektivt och hyrs ut. Här kan ingen göra några fastighetsklipp.

Bron över sjön som delar Christiania
Christiania ligger runt en liten sjö, längs med en av Köpenhamns gamla skyddsvallar.

Delade meningar om Christiania

Bland köpenhamnarna i allmänhet råder delade meningar om Christiania. Många tycker att det ska stängas, medan andra ser det som ett "andhål" i samhället. Christianiterna har de senaste åren kämpat för att få köpa loss hela området från danska staten. Från myndigheternas sida ökar dock pressen på att området ska "normaliseras" och införlivas med lagar och regler i det danska samhället.

Säkerligen finns det också många byggföretag som skulle välkomna detta, för att kunna bygga bostäder i detta attraktiva område mitt i Köpenhamn.

Restaurang Spiseloppen
Cykel är färdmedlet som gäller i det bilfria Christiania, som här parkerade utanför restaurangen Spiseloppen.

Fakta om Christiania

Christiania grundades 1971, då ett övergivet område som tillhört danska flottan ockuperades. Området ligger i Christianshavn och ockupanterna var hippies med en dröm om ett samhälle i enlighet med hippiekulturen. Än idag lever motkulturen delvis sitt eget liv i området, trots många försök att stänga Christiania. Mycket har dock ändrats och beslut har tagits om "normalisering" av området.

Mer om Christiania:
Christianias egen sajt
Hitta boende i Köpenhamn
Konstgalleriet Gallopperiet
Kultur & konst i Christiania

Karta över Christiania