Fredrikshamn

Fredrikshamn

Färjorna kommer och går. Miljontals resenärer passerar Fredrikshamn varje år. För den som har tid kan det vara värt att stanna till ett par dagar i den nordjylländska hamnstaden.

För oss svenskar är Fredrikshamn mest känt som ett färjeläge. Hit går flera av Stena Lines färjor på sina dagliga turer från Göteborg. Många reser över dagen, handlar, äter och åker sedan hem igen. Andra passerar bara förbi på sin väg mot kontinenten.

Palmstranden

Den som stannar i Fredrikshamn hittar en hel del att uppleva. Sommartid är det den långgrunda Palmstranden som är ortens mittpunkt. Stranden med vit sand och vajande palmer har ett år utsetts till Danmarks bästa. Varför inte ta en cykeltur dit? Cyklar kan hyras via appen Donkeybike eller hos cykelhandlaren i staden.

Badhotellet

Även när inte havet är badbart så är det många som åker till Fredrikshamn för att bada på Scandic The reef Hotel & Resort.

Badhotellet i Fredrikshamn Det populära hotellet har ett stort äventyrsbad, som lockar många västsvenska barnfamiljer som vill plaska och ha det skönt i ett par dagar.

Naturområdet Bangsbo

Mest stolta är fredrikshamnarna över Bangsbo, ett naturområde strax söder om staden. Där finns ett fort med bunkrar från andra världskriget och andra historiska byggnader, ett museum och en botanisk trädgård. Från fortet har man fin utsikt över Fredrikshamn och Kattegatt.

Den sista helgen i juni varje år äger ett stort kruttdoftande sjöslag rum i stan. Tordenskioldsdagarna, som firas till den dansk-norska amiralen och sjöhjälten Peder Tordenskiolds ära, är ett historiskt skådespel med segelfartyg från 1700-talet.

Utanför Fredrikshamn hittar du också Krudtårnet, som var hans bas under det stora nordiska kriget.

Shopping

Tack vare den stora genomströmning av människor är utbudet av butiker stort längs gågatorna i centrum. Detaljhandelns öppettider är vardagar 9.30-17.30, lördagar 9.30-14.

Större matbutiker har öppet 8-22 på vardagar och 8-17 på lördagar. Tiderna kan såklart ändras, så är du där för att shoppa så kontrollera öppettiderna för att vara på den säkra sidan.

Fakta om Fredrikshamn

Antal invånare: 23 000 (staden)
Ligger: Norra Jylland

Fredrikshamn (Frederikshavn) är en hamnstad på norra Jylland. I Fredrikshamns kommun bor drygt 65.000 personer. Tack vare sitt färjeläge har Fredrikshamn en ganska omfattande handel för att vara en liten stad. Turistbyrån ligger vid gångbron till färjeterminalen.

Mer om Fredrikshamn:
Prisvärt boende i Fredrikshamn
Fredrikshamns handelsförening
Fredrikshamns kommun
Frederikshavnnyt (lokaltidning)
Fredrikshamns turistbyrå

Karta över Fredrikshamn  [stor karta]

Utflyktstips!
Besök Skagen
Skagen

Är du sugen på en utflykt från Fredrikshamn så är Skagen ett bra tips. Läs mer...

Utflyktstips!
Råbjerg Mile
Råbjerg Mile

Sahara? Nej, norra Jylland. Besök Europas största sandöken. Läs mer...


Upp Upp

Copyright © Danmarkguiden 2023
Om Danmarkguiden