Fredrikshamn

Färjorna kommer och går. Miljontals resenärer passerar Fredrikshamn varje år. För den som har tid kan det vara värt att stanna till ett par dagar i den nordjylländska hamnstaden.

För oss svenskar är Fredrikshamn mest känt som ett färjeläge. Hit går flera av Stena Lines färjor på sina dagliga turer från Göteborg. Många reser över dagen, handlar, äter och åker sedan hem igen. Andra passerar bara förbi på sin väg mot kontinenten.

Och så finns förstås Scandic The reef Hotel & Resort, populärt kallat badhotellet, som lockar många västsvenska barnfamiljer som vill plaska och slappa ett par dagar.

Entrén till the Reef

The Reef har 210 rum och ett tropiskt
äventyrsbad.

Men Fredrikshamn har faktiskt mycket mer att erbjuda än vad som räknats upp ovan. Shopping, till exempel. Tack vare den stora genomströmning av människor är utbudet av butiker stort längs gågatorna i centrum. Detaljhandelns öppettider är vardagar 9.30-17.30, lördagar 9.30-14. Större matbutiker har öppet 8-22 på vardagar och 8-17 på lördagar (2011).

Mest stolta är fredrikshamnarna över Bangsbo, ett naturområde strax söder om staden. Där finns ett fort med bunkrar från andra världskriget och andra historiska byggnader, ett museum och en botanisk trädgård. Från fortet har man fin utsikt över Fredrikshamn och Kattegatt.

Sommartid är det den långgrunda Palmstranden som är ortens mittpunkt. Stranden med vit sand och vajande palmer har ett år utsetts till Danmarks bästa. Varför inte ta en cykeltur dit? Cyklar kan hyras via appen Donkeybike eller hos cykelhandlaren i staden.

Den sista helgen i juni varje år äger ett stort kruttdoftande sjöslag rum i stan. Tordenskioldsdagarna, som firas till den dansk-norska amiralen och sjöhjälten Peder Tordenskiolds ära, är ett historiskt skådespel med segelfartyg från 1700-talet. Utanför Fredrikshamn hittar du också Krudtårnet, som var hans bas under det stora nordiska kriget.

2018 fyller Fredrikshamn 200 år och det firas med massor av aktiviteter under främst augusti och september, läs mer om vad som händer under jubiléet här.

Fler utflyktsmål nära Fredrikshamn är klassiska sommarorten Skagen, ca 40 km norrut längs kusten, och Råbjerg Mile, norra Europas största sanddyn, som ligger ca 32 km norrut längs samma väg.

Snabba fakta

Fredrikshamn (Frederikshavn) är en hamnstad på norra Jylland med ca 23.000 invånare, drygt 65.000 i kommunen. Tack vare sitt färjeläge har Fredrikshamn en ganska omfattande handel för att vara en så liten stad. Turistbyrån ligger vid gångbron till färjeterminalen.

Fredrikshamn karta

Större karta
Danmark Stena Line

Copyright © Danmarkguiden.se 2019. All rights reserved. | Om Danmarkguiden