Bro mellan Amager och Själland i Köpenhamn

Danmarks öar

Danmark består av över 400 öar. Cirka 75 av dem är bebodda. Här är fakta om några av de största och mest befolkade öarna.

Jylland

Det är ju egentligen en halvö som delas med Tyskland, men Jylland brukar räknas som Danmarks största ö. Till Jylland räknas också flera mindre öar, som bland annat Nørrejyske ø i norr. Jyllands största stad är Århus, andra jylländska städer är Ålborg, Fredrikshamn, Randers, Esbjerg, Viborg och Skagen.

Själland

Själland är Danmarks största "riktiga" ö och den mest befolkade, med drygt 2,1 miljoner invånare. Där ligger huvudstadsregionen och Köpenhamn, som ju även breder ut sig över ön Amager.

Fyn

Mellan Jylland och Själland ligger Fyn, Danmarks tredje största ö. Huvudorten är Odense, känd bland annat för sin nougat. Det finns två broar mellan Fyn och det jylländska fastlandet. Numera har Fyn även förbindelse med Själland, genom bron över Stora Bält, som var världens näst längsta bro när den öppnades 1998.

Lolland

Platta Lolland är fjärde största ön, belägen söder om Själland. Omkring 60-70.000 personer bor på Lolland. Den största orten heter Nakskov, men mest känd för oss svenskar är utan tvekan Rödby. Därifrån går färjorna till tyska Puttgarden, ett känt resmål för många svenskar som åker hit för att köpa öl, vin och sprit biligt.

Bornholm

Några mil söder om Simrishamn i Skåne ligger ön Bornholm, som har en egen sida här på Danmarkguiden. Läs mer här.

Mön

Mön är en liten ö sydost om Själland, med en dramatisk kuststräcka och många fina badstränder. Huvudorten heter Stege. Mön och Möns klint läser du mer om här.

Als

Als med cirka 57.000 invånare ligger i Lilla Bält, öster om Jylland. Största staden är Sønderborg.

Mors

Ö i Limfjorden med drygt 20.000 invånare. Största orten heter Nyköbing Mors.

Falster

Falster ligger inklämd mellan Själland, Lolland och Mön. Ön har cirka 40.000 bofasta, de flesta bor i huvudorten Nyköbing Falster. Den populära semesterorten Marielyst ligger på sydöstra delen av Falster.

Fanö, Römö och Mandö

De här tre öarna ligger på rad i det enorma tidvattenområdet Vadehavet på Jyllands sydvästkust. Till Fanö tar man sig med färja från Esbjerg, en kort tur på 12 minuter. Till Römö finns en upphöjd bilväg genom Vadehavet. Mellan Fanö och Römö ligger den mycket mindre ön Mandö, som bara kan nås vid ebb. Alla tre öarna har fina naturområden och breda, långgrunda stränder.

Langeland

Mitt i Stora Bält ligger ön Langeland, som precis som namnet antyder är långsmal till formen, cirka fem mil lång och som mest en mil bred. Langelands största ort heter Rudkøbing. Från Fyn kan man, via öarna Tåsinge och Siø, köra över broar till Rudkøbing på västra Langeland. Från Spodsbjerg på östra sidan Langeland går det färjor till Lolland.

Ärö (Ærø)

Mysiga Ärö är en pärla strax söder om Fyn, inte långt från gränsen till Tyskland. Det finns ingen broförbindelse med ön, som är cirka 88 kvadratkilometer stor. De största orterna heter Ærøskøbing och Marstal. I Ærøskøbing finns många gamla hus bevarade, hela byn känns som ett litet museum. Brudpar är en vanlig syn på ön, då många danskar åker hit för att gifta sig. Vill du besöka Ärö så tar du färjan från Svendborg på Fyn.

Fler danska öar

Även Grönland och Färöarna tillhör Danmark, men det bortser vi från i listan här intill, då de har självstyre.

Här hittar du prisvärt boende i Danmark!
Billund Bornholm
Skagen Fyn
Köpenhamn Fredrikshamn
Kastrup Odense
Ålborg Århus