Legoland i Billund

Legoland

Säg det barn som inte älskar en dag bland 65 miljoner legoklossar, massor av häftiga åkattraktioner, vilda västern, pirater och spännande klätterställningar. Det är inte konstigt att Legoland är Danmarks mest besökta familjeresmål.

Legoland är indelat i sju olika "land". Det första är Miniland, som ligger direkt innanför entrén. Miniland gör Legoland unikt bland nöjesparker. Här får besökarna göra en jordenruntresa i miniatyr och se berömda byggnadsverk från hela världen.

Kungliga slottet Amalienborg byggt i LegoI Miniland är allt byggt i lego, från hela stadsdelar i Köpenhamn till Kennedy Space Center. Se Vita huset, Taj Mahal, norska oljeriggar, flygplatser och slott som Amalienborg.

Världens högsta byggnad i lego

Fem av världens högsta byggnader har byggts i skala 1:150. Det innebär att 828 meter höga Burj Kalifa, världens högsta byggnad, är hela 5,5 meter hög i Lego-versionen. Man kan även kolla in Lego-versionen av One World Trade Center, Eiffeltornet m fl

Oljeplattform och båtar i Lego
Nyhavn som legobygge

Bilar, båtar och flygplan i de autentiska modellerna rör på sig. Broar går upp när båtar ska passera och bilarna ställer sig snällt i kö och väntar. Man kan gå runt en bra stund och titta och upptäcker nya detaljer hela tiden.

I Miniland får man också uppleva flera scener från de populära Star Wars-filmerna, helt byggda i lego. Missa inte världens största legobygge, en 13 meter lång X-Wing Starfighter, byggd av 5,3 miljoner legobitar.

Pingviner och duplo

Polarland På det 12 500 kvadratmeter stora Polarland finns bland annat åkattraktionen Polar X-plorer och ett pingvinland.

Polar X-plorer har en toppfart på 65 kilometer i timmen och tar gästerna genom isvattenfall in i ett stort berg. Där brakar man igenom isen i ett fritt fall på fem meter, innan tåget sänker farten och man får uppleva en pingvinsafari.

De allra minsta barnen har sitt eget Duplo Land, med klättervänliga små byggnader, fordon och rutschbanor. Det finns också en spännande monorailbana högt över marken och små miniflygplan som barnen kan åka.

RiddarborgPiratland och riddarborgen Knights Kingdom är himmelriket för alla som gillar pirater, riddare och prinsessor. I riddarborgen finns en bergochdalbana, den slingrande draken Dragon som bjuder på en hisnande åktur.

Flyg ut över prärien

Responsive imageMount Rushmore i Lego.

I Legoredo Town förflyttas man till Vilda Västern och får känna på livet bland cowboys och indianer. Ta en dricka på saloonen, grilla bröd över öppen eld eller kika in hos indianhövdingen i hans wigwam. Och missa inte bergodalbanan Flygande örnen, där man susar genom Rocky mountains ut över prärien och tittar på legodjuren.

I Lego City kan barn över åtta år gå i trafikskola och ta körkort med små elektriska minibilar.

Ubåt på AtlantisI Imagination zone finns undervattensvärlden Atlantis, som är byggd kring ett akvarium fullt av exotiska fiskar. Den som vill kan också få chansen att kela med havsinvånare som krabbor och musslor under överinseende av personal.

Responsive imageAdventure Land lockar med lite äventyrligare aktiviteter som djungelracerbilar, forsfärd, vikingaskepp med mera.

Alla lite modigare barn får inte missa The Haunted house, ett hemsökt hus där man möter spöken, vampyrer och fladdermöss. Prova den galne vetenskapsmannens experiment och gå inte vilse i spegellabyrinten!

Allt ingår i entréavgiften

Det känns som att man kan rabbla attraktioner i en evighet - det finns helt enkelt hur mycket kul som helst! En fullständig översikt över alla delar av Legoland finns här på kan laddas ner här.

Legoland

Samtliga attraktioner ingår i inträdesavgiften. Skönt att inte hela tiden behöva hantera pengar och biljetter. Entrépriser (2022) från 329 dkk för en endagsbiljett och 478 dkk för två dagar. Barn under tre år får hänga med gratis. Det är billigare att förbeställa biljetter online än att köpa vid entrén.

Det går även att köpa säsongspass som finns i tre olika varianter, priset är från 499 DKK (2022).

LegolandBoende finns både på och intill Legoland. 2019 öppnade hotellet Legoland Castle Hotel, byggt som ett slott med 142 äventyrliga rum.

Legoland ligger alldeles intill Billund International Airport, Danmarks näst största flygplats. Planen som lågsniffar över Legoland är jättespännande för familjens minsting. Det blir lite av en bonusattraktion, men glöms så småningom bort bland allt annat kul.

Fakta om Legoland

Legoland ligger mitt på Jylland, strax utanför Billund. Att nöjesparken placerats här är inte konstigt, intill ligger nämligen Lego A/S huvudkontor. Det var här allting började på 50-talet. Lego är en dansk uppfinning som vuxit till en världsomspännande koncern med drygt 9.000 anställda (varav nästan hälften i Billund). Legoland i Billund öppnade 1968 och idag finns Legoparker även i Tyskland, USA, England, Malaysia och Dubai.

Mer om Legoland:
Billund turistinformation
Hitta boende i Billund
Hyr stugor nära Legoland
Legolands webbplats
Lego
Legoland Village
Wikipedia om Lego

Karta över Legoland  [stor karta]