Bra att veta om Danmark

Bra att veta om Danmark

Konungariket Danmark består av halvön Jylland (med gräns mot Tyskland) och 443 namngivna öar. Största ön är Själland, där huvudstaden Köpenhamn ligger.

Frånsett gränsen till Tyskland i söder är Danmark helt omgivet av hav. Nordsjön i väster, Skagerrak i norr och Kattegatt och Östersjön i öst. Grönland och Färöarna tillhör också Danmark, men har självstyre.

Ambassad

Sveriges ambassad ligger i Köpenhamn och har adressen Sankt Anna Plads 15 A, tel +45 33 36 03 70, e-post: ambassaden.kopenhamn@foreign.ministry.se

Banker och valuta

Danmark är medlem i EU men handlar liksom Sverige fortfarande med sin egen valuta, danska kronor (DKK). Bankerna har vanligtvis öppet vardagar kl 10-16, med förlängt öppethållande till kl 18 på torsdagar. De vanligaste kontokorten Visa, Mastercard och Eurocard fungerar när du vill ta ut pengar i bankomat och accepteras i de flesta butiker och restauranger.

Biogas/Fordonsgas

För närvarande (jan 2022) finns 22 mackar där man kan tanka biogas i Danmark. Elva på jylland, åtta på Själland och två på Fyn.

Coronapandemin/Covid-19

Från 1 februari 2022 betraktar danska myndigheter inte längre Covid-19 som en samhällskritisk sjukdom. Alla som reser till Danmark uppmanas ändå fortsatt att hålla sig uppdaterade på eventuella ändringar och gällande regler innan inresa.

Dricks

Lämna dricks om du är nöjd med mat och service, precis som i Sverige. Men det anses inte ohyfsat att låta bli. På snabbmatställen lämnar man aldrig dricks.

Helgdagar

Se översikt på vår sida om danska helgdagar.

Hälso- och sjukvård

Nordiska medborgare som tillfälligt vistas i Danmark har i akuta fall rätt till nödvändig läkarvård inom den offentliga hälso- och sjukvården på samma sätt som i Danmark bosatta personer. Du måste kunna styrka att du är nordisk medborgare, till exmpel genom att visa upp ditt pass eller ditt europeiska sjukförsäkringskort. Det nationella nödnumret i Danmark är 112.

Pass/visum

Du behöver inte ha med dig pass för att resa mellan Sverige och Danmark. Visum behövs inte heller, såvida du inte ska bosätta dig i Danmark en längre tid eller arbeta i landet. Men tänk på att du måste kunna legitimera dig vid behov. Ha därför alltid med dig en giltig ID-handling, som pass, nationellt ID-kort eller körkort.

Restauranger

Det danska köket har världsrykte. Restaurangtäta Köpenhamn har flest michelinstjärnor av alla städer i hela Nordeuropa. Där ligger också Geranium, enligt expertisen en av världens absolut bästa restauranger, med tre stjärnor i Guide Michelin.

Telefoni

Om du ska ringa från Sverige till Danmark så ska du slå landsnumret +45, alt. 0045 före telefonnumret. Danmark har samma mobilnät som Sverige och din vanliga mobil fungerar utmärkt. Eftersom Danmark är ett EU-land så så finns inga roaming-avgifter. Det betyder att samtal, sms och data har samma pris som i Sverige. Det kan dock finnas undantag, bland annat vissa typer av kontantkort som kostar extra att använda utomlands.

Kolla med din operatör för att vara säker.

Öppettider

Butikerna i Danmark har inte alls lika generösa öppettider som vi är vana vid i Sverige. Öppettiderna regleras av "lukkeloven", stängningslagen, som dock mildrats lite på senare år. Vanligtvis har danska butiker öppet till kl 17.30 måndag-torsdag, på fredagar ofta till kl 18. På lördag stänger butikerna kl 13 eller kl 14. På söndagar är det i regel stängt. Det finns många undantag från ovanstående, så det kan löna sig att kolla. I storstäderna t ex har många stora varuhus och butiker öppet lite längre och ibland även söndagsöppet.

Här hittar du prisvärt boende i Danmark!
Billund Bornholm
Skagen Fyn
Köpenhamn Fredrikshamn
Kastrup Odense
Ålborg Århus
Danmarks flagga

Danmark

Huvudstad: Köpenhamn
Statsskick: monarki
Folkmängd: 5,5 miljoner
Folktäthet: 129 inv/kvkm
Nationaldag: 5 juni
Landskod: DK
Monark: Drottning Margrethe II
Statsminister: Mette Frederiksen (S)

GEOGRAFI
Yta: 43 094 kvkm*
Antal bebodda öar: ca 75
Största ö: Själland
Högsta punkt Möllehöj (170 m)
Största sjö: Arresö

* utan Grönland/Färöarna, som tillhör Danmark men har självstyre.


Upp Upp

Copyright © Danmarkguiden 2023
Om Danmarkguiden