FLygfoto över Roskildefestivalens orangea scen

Roskilde och Roskildefestivalen

Roskilde hade nog varit en ganska anonym stad för oss svenskar om det inte varit för två saker: den årliga musikfestivalen och den berömda freden mellan Sverige och Danmark.

Roskildefestivalen är norra Europas största musikfestival. Den besöks av uppemot 100 000 personer varje år, som kommer för att lyssna på musik, umgås och njuta av den speciella atmosfären.

UPPDATERING! Under 2024 pågår festivalen 29 juni-6 juli. Foo Fighters, PJ Harvey, Skrillex och Ice Spice är några av artisterna som är bokade.

Biljettförsäljningen för 2024 års festival är i full gång. Flera av biljettyperna säljer normala år slut snabbt så vänta inte med att köpa biljetter om du funderar du på att åka dit. Campingområdet öppnar några dagar innan själva musikfestivalen, som håller på de fyra sista dygnen.

Festival City, Roskildefestivalen.

Cirka 180 band och artister kommer att spela på festivalområdets åtta scener. De allra största stjärnorna spelar på den Oranga scenen, med en publikkapacitet på cirka 60 000 personer. Näst största scenen, Arenan, är ett stort tält med kapacitet för 17 000 personer.

Värt att veta om Roskildefestivalen
  • Festivalområdet är lika stort som 215 fotbollsplaner
  • Ca 4 procent av besökarna är svenska
  • En miljon liter öl och 40 000 liter vin säljs under festivalen
  • Där finns en av världens längsta pissrännor, 850 meter lång
  • Om man lägger alla festivalarmband på rad skulle den bli 25 kilometer


Roskildefestivalen arrangerades första gången 1971 och drivs av organisationen Roskilde Festival Charity Society. Överskottet går till humanitära och kulturella insatser för barn och ungdomar, genom åren har cirka 180 miljoner danska kronor donerats. Ett 30-tal heltidsanställda jobbar året runt med festivalen och uppemot 30 000 volontärer hjälper till under festivalveckan.

Freden i Roskilde

Och hur var det nu med freden... jo det var ju i Roskilde som svenskar och danskar slöt fred den 26 februari 1658 och avslutade Karl X Gustavs första danska krig. Resultatet blev att Sverige fick Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm och Trondheim av Danmark. Men freden blev kortvarig och bröts redan samma år.

Bland sevärdheterna i Roskilde finns bland annat domkyrkan, som är med på Unescos världsarvslista, och Vikingaskeppsmuséet. Ett stort antal fynd från Vikingatiden har gjorts längs Roskildefjorden.

Stora bilden: Festivalområdet på Roskildefestivalen med Orangea scenen, foto © SH Luftfoto. Lilla bilden från festivalområdet, foto © Kim Adrian.

Fakta om Roskilde

Antal invånare: ca 50 000
Ligger: Norra Själland

Roskilde ligger längst in i Roskildefjorden, ett par mil väster om Köpenhamn. Fjorden är 41 km lång, den näst längsta i Danmark.

Mer om Roskilde:
Visit Roskilde
Roskildefestivalen
Roskilde kommun
Hitta boende i Roskilde

Karta över Roskilde  [stor karta]