Nationalparken Mols Bjerge på Jylland

Danmarks nationalparker

Så sent som 2007 fick Danmark sin första nationalpark i Thy på norra Jylland. Nu är de fem till antalet: Thy, Vadehavet, Mols bjerge, Skjoldungernes land och Kongernes Nordsjælland.

Thy

På nordvästra Jylland ligger Danmarks första nationalpark Thy, som bildades 2007 efter många år av planer och diskussioner. Det är ett unikt område som formats av århundrader av sandflykt. Området sträcker sig från Hanstholm i norr till Agger Tange i söder.

Mols bjerge

Nationalparken Mols Bjerge består av hedmark och skogsområden, flera sjöar, kust- och havsområden och flera städer med unik kulturmiljö. Mols Bjerge ligger kring Ebeltoft i Syddjurs kommun mitt på Jyllands östkust.

Bilden högst upp på sidan är från Mols Bjerge. Foto © Bert Wiklund, Visit Denmark.

Vadehavet

I sydvästra delen av Jylland breder nationalparken Vadehavet ut sig. Det är Europas viktigaste övervintringsområde för fåglar. Varje år övervintrar eller rastar mer än tio miljoner fåglar av många olika arter här.

Vadehavet är också ett av världens viktigaste tidvattensområden där naturen har anpassat sig till rytmen av vattnet som kommer och går. Vadehavet är ett enormt område som sträcker sig från Blåvandshuk i Danmark till Den Helder i Holland. I området finns många öar, varav tre ligger i Danmark: Fanø, Mandø och Rømø.

Skjoldungernes land

Runt södra delen av Roskildefjorden på Själland och de flera hundra år gamla lövskogarna vid Hvalsö ligger nationalparken Skjoldungernes land. Upplev en tidsresa när du går på utflykt i de kulturhistoriska landskapen.

Kongernes Nordsjälland

De gamla kungarnas rekreationsområde på norra Själland blev Danmarks femte nationalpark när den invigdes 2018. Med en yta på 236 kvadratkilometer är Kongernes Nordsjälland Danmarks näst största nationalpark. I område finns bland annat Gribskov, en av Danmarks största skogar, och sjön Esrum.

Här hittar du prisvärt boende i Danmark!
Billund Bornholm
Skagen Fyn
Köpenhamn Fredrikshamn
Kastrup Odense
Ålborg Århus

Nationalparker

I nationalparkerna finns Danmarks mest enastående naturområden. Parkerna är till för att bevara ovärderlig natur, unika landskap och kulturvärden. De drivs med statliga medel och är skyddade av lagen.

Håll dig uppdaterad med reglerna som gäller när du besöker en nationalpark. Mer information hittar du på Danmarks nationalparkers sajt.