Hem > Danmarks nationalparker

Danmarks nationalparker

Så sent som 2007 fick Danmark sin första nationalpark i Thy på norra Jylland. Nu finns två till, Mols bjerge och Vadehavet, och fler är på gång.

Thy

På nordvästra Jylland ligger Danmarks första nationalpark Thy, som bildades 2007 efter många år av planer och diskussioner. Det är ett unikt område som formats av århundrader av sandflykt. Området sträcker sig från Hanstholm i norr till Agger Tange i söder.

Mols bjerge

Nationalparken Mols Bjerge består av hedmark och skogsområden, flera sjöar, kust- och havsområden och flera städer med unik kulturmiljö. Mols Bjerge ligger kring Ebeltoft i Syddjurs kommun mitt på Jyllands östkust.

Vadehavet

I sydvästra delen av Jylland breder nationalparken Vadehavet ut sig. Det är Europas viktigaste övervintringsområde för fåglar. Varje år övervintrar eller rastar mer äntio miljoner fåglar av många olika arter här. Vadehavet är också ett av världens viktigaste tidvattensområden där naturen har anpassat sig till rytmen av vattnet som kommer och går. Vadehavet är ett enormt område som sträcker sig från Blåvandshuk i Danmark till Den Helder i Holland. I området finns många öar, varav tre ligger i Danmark: Fanø, Mandø og Rømø.

Kongernes Nordsjälland

De gamla kungarnas rekreationsområde på norra Själland har ännu inte fått nationalparksstatus, men det kommer att bli Danmarks fjärde nationalpark. I område finns bland annat Gribskov, en av Danmarks största skogar, och sjön Esrum.

Nationalparker

I nationalparkerna finns Danmarks mest enastående naturområden. Parkerna är till för att bevara ovärderlig natur, unika landskap och kulturvärden. De drivs med statliga medel och är skyddade av lagen. Håll dig uppdaterad med reglerna som gäller när du besöker en nationalpark. Mer information hittar du på Danmarks nationalparkers sajt.

Danmark Stena Line

Copyright © Danmarkguiden.se 2019. All rights reserved. | Om Danmarkguiden