Århus, Danmark

Århus

Århus är en skön mix av ungt och gammalt. 35.000 studenter sätter sin prägel på staden och dess nöjesliv. Det är också en av Danmarks äldsta städer och det finns massor att se för den som är intresserad av historia.

Århus befolkning är betydligt yngre än genomsittet, tack vare det stora universitetet. Det märks också på nöjesutbudet, som endast får se sig besegrat av Köpenhamn.

Åboulevarden, Århus

Mysiga Åboulevarden är samlingspunkten för den som vill ta ett glas, äta gott och umgås med vänner - eller kanske finna nya. Längs ån som skär genom centrum ligger kaféer och restauranger på rad, nästan ända ner till hamnen.

Över 600 butiker

Även när det gäller shopping är Århus något utöver det vanliga, med över 600 butiker längs gator och gränder i centrum. Trendiga Bruuns galleri är stans senaste shoppingcenter med över 100 butiker (söndagsöppet), fokus ligger på mode, design, inredning och upplevelser.

Shopping i Århus

Längs de smala kullerstensgatorna i de historiska Latinerkvarteren finns många charmiga och unika butiker. Passa på att ta en fika eller en kall öl på något av kaféerna på de mysiga innergårdarna.

Vikingar på museum

Århus har anor från 700-talet då vikingar slog sig ned ungefär vid den plats där Domkyrkan står idag. Vill du veta mer om vikingar ska du göra ett besök på Moesgård Museum, som även har mycket annat att locka med. Århus mest populära sevärdhet är Den gamle By, där man får uppleva en dansk stad som den såg ut för 100 år sedan. Andra intressanta museum är till exempel Bymuséet och Naturhistoriska.

Responsive image

Kulturlivet frodas i Århus, som var Europas kulturhuvudstad 2017. ARoS är ett modernt bild- och upplevelsehus i tio våningar med spektakulär arkitektur och utställningar med verk av många stora konstnärer. Från den översta våningen har man fantastisk utsikt över Århus.

Med sitt läge mitt på Jyllands östkust är Århus en viktig hamnstad och det är aldrig långt till naturen. Skog, hav och strand finns alltid inom gångavstånd. I centrum finns gröna oaser som Universitetsparken, Rådhusparken, Mindeparken, växthusen och de botaniska trädgårdarna.

Århus ö är den yngsta stadsdelen med strandbarer, beachvolley och skön ung storstadsatmosfär.

Kanske är det det allt det här sammantaget som gör att Århus brukar kallas för "världens minsta storstad".

Fakta om Århus

Antal invånare: ca 300 000
Ligger: Östra Jylland

Universitetsstaden Århus är Danmarks näst största stad. New York Times har listat Århus som ett av världens hetaste resmål, med motiveringen att besökare kan uppleva "blomstrande dansk kultur bortom välbesökta Köpenhamn" i staden.

Mer om Århus:
Århus City shopping
Prisvärda hotell i Århus
Bilfärja Halmstad-Grenå (1 timme med bil från Århus)
Århus kommun
Århus Turistinformation
Århus Universitet
Ströget i Århus
Tivoli Friheden

Karta över Århus  [stor karta]


Upp Upp

Copyright © Danmarkguiden 2022
Om Danmarkguiden