Danmarks Sjöfartsmuseum i Helsingör

Helsingör

Det tar bara 20 minuter att åka över det smala sundet mellan Helsingborg och Helsingör. De flesta tar en fika eller en dansk pölse på färjan och åker sedan vidare. Men den som ger Helsingör några timmar hittar en del sevärdheter.

Hundratusentals svenskar passerar Helsingör (Helsingør) varje år, på väg till eller från färjorna. För den som inte väljer Öresundsbron är detta den snabbaste vägen till Köpenhamns storstadsområde.

Dagstur över Öresund

Många tar en dagstur, "turar". Konstmuséet Louisiana ligger nära Helsingör och är en vanlig anledning att åka över sundet. Shopping är en annan. Det finns gott om butiker i centrala Helsingör. Några kilometer utanför, längs väg E47 mot Köpenhamn, ligger Prövestenscentret (Prøvestenscentret), eller Prövostenen som det kallas. Ett köpcenter som lockar många svenskar som kommer för att handla öl, vin och andra alkoholvaror.

Hamlets slott

Är du historiskt intresserad så rekommenderas ett besök på Kronborgs slott. Det kungliga slottet som är från slutet av 1500-talet är ett världsarv. Det var här som Hamlet utspelade sig, enligt författaren William Shakespeare.

Inte långt från Kronborgs slott ligger en annan sevärdhet: M/S Museet for Søfart som är Danmarks nya sjöfartsmuseum med prisvinnande arkitektur av Bjarke Ingels. På museet går unik design hand i hand med 600 års sjöfartshistoria, och berättar historien om Danmark som en av världens största sjöfartsnationer på ett lockande och spektakulärt sätt. Intressant både för barn och vuxna.

I Helsingör ligger också Danmarks Tekniska Museum, som utlovar ett intressant besök för teknikintresserade i alla åldrar.

Öresundsakvariet

Livet under havsytan får man se mer av på Öresundsakvariet. Ett saltvattensakvarium som visar flora och fauna i Öresunds marina miljöer. Där finns guidade turer flera gånger om dagen och man får vara med och se när fiskarna matas.

Runt Helsingör finns också flera fina golfbanor, som Helsingör Golf Club och Simon's Golf Club.

Är du badsugen så finns många stränder i och omkring Helsingör, till exempel i den klassiska badorten Hornbaek som ligger ca 8 km norrut.

Stora bilden: M/S Museet for Søfart, Danmarks Sjöfartsmuseum. Kronborgs slott skymtar uppe i hörnet till vänster. © Foto Rasmus Hjortshøj.

Fakta om Helsingör

Antal invånare: ca 50 000
Ligger: Nordöstra Själland

Helsingör är den danska stad som ligger närmast Sverige. Färjorna från Helsingborg avgår var 20:e minut.

Mer om Helsingör:
Prövestenscentret köpcenter
Hitta boende i Helsingör

Karta över Helsingör  [stor karta]