Semester på Bornholm

Bornholm

Den klassiska semesterön Bornholm är lätt tillgänglig från Sverige. De fina stränderna och campingplatserna gör ön perfekt för campande familjer.

Guidebokförlaget Lonely Planet har tagit med den danska ön på sin lista över världens tio bästa platser för campingsemester med barn, i boken "Travel with children".

Cyklar uthyres

Cykelsemester

Bornholm är också känt som ett paradis för cykelsemestrande. Det finns ett väl utbyggt nät av cykelvägar och eftersom ön är ganska liten, 40 km lång och 30 km bred, så når man många sevärdheter med dagsturer om man trampar på lite. Destination Bornholm ger ut en ypperlig cykelguide med turförslag, kartor och allt man behöver veta.

Bornholm har inte bara cykling att erbjuda för den som vill hålla sig aktiv på semestern. På GoBornholm.dk kan du läsa mer om aktiviteter som klättring, kajakpaddling, dykning och vågsurfing.

Strand med kritvit sand

På sydspetsen ligger den stora vackra stranden Dueodde, med dyner av kritvit sand som sägs vara den finaste i Europa. Stranden är mycket barnvänlig och det finns flera semesteranläggningar och en golfbana i området. Den som vill träna benmusklerna kan gå de 198 stegen upp i fyren och belönas med fin utsikt över södra Bornholm.

Medeltidsslottet Hammershus som ligger på en klippa nära Bornholms nordspets är norra Euopas största slottsruin. På de guidade turerna får man höra spännande historier från 1200-talet och 500 år framåt, då slottet spelade en viktig roll i öns historia.

I nöjesparken Joboland utanför Svaneke finns ett uppvärmt äventyrsbad, klätterställningar, lekplatser, minibilar och minizoo för de minsta barnen.

Bornholm stoltserar också med Danmarks enda riktiga berglandskap, även om högsta toppen bara når drygt 160 meter.

Stora bilden: Hammarhamnen, Bornholm, foto © Mette Johnsen.

Fakta om Bornholm

Antal invånare: ca 40 000
Ligger: Ca 4 mil söder om Skåne

Den danska ön Bornholm är knappt hälften så stor som Öland. Centralorten heter Rönne (Rønne) och nås med färja från Ystad. Sommartid går även färjor mellan Simrishamn och Allinge.

Mer om Bornholm:
Bornholm.net
Bornholmerguiden
Bornholm Express (färjetrafik)
Bornholms flygplats
Destination Bornholm
Faergen (färjetrafik)
Hitta boende på Bornholm

Karta över Bornholm [stor karta]