Bornholm

Den klassiska semesterön Bornholm är lätt tillgänglig från Sverige. De fina stränderna och campingplatserna gör ön perfekt för campande familjer.

Guidebokförlaget Lonely Planet har tagit med den danska ön på sin lista över världens tio bästa platser för campingsemester med barn, i boken "Travel with children".

Cyklar uthyres

Bornholm är också känt som ett paradis för cykelsemestrande. Det finns ett väl utbyggt nät av cykelvägar och eftersom ön är ganska liten, 40 km lång och 30 km bred, så når man många sevärdheter med dagsturer om man trampar på lite. Destination Bornholm ger ut en ypperlig cykelguide med turförslag, kartor och allt man behöver veta.

Bornholm har inte bara cykling att erbjuda för den som vill hålla sig aktiv på semestern. På GoBornholm.dk kan du läsa mer om aktiviteter som klättring, kajakpaddling, dykning och vågsurfing.

På sydspetsen ligger den stora vackra stranden Dueodde, med dyner av kritvit sand som sägs vara den finaste i Europa. Stranden är mycket barnvänlig och det finns flera semesteranläggningar och en golfbana i området. Den som vill träna benmusklerna kan gå de 198 stegen upp i fyren och belönas med fin utsikt över södra Bornholm.

Medeltidsslottet Hammershus som ligger på en klippa nära Bornholms nordspets är norra Euopas största slottsruin. På de guidade turerna får man höra spännande historier från 1200-talet och 500 år framåt, då slottet spelade en viktig roll i öns historia.

I nöjesparken Joboland utanför Svaneke finns ett uppvärmt äventyrsbad, klätterställningar, lekplatser, minibilar och minizoo för de minsta barnen.

Bornholm stoltserar också med Danmarks enda riktiga berglandskap, även om högsta toppen bara når drygt 160 meter.

Stora bilden: Dueodde strand, foto: Cees van Roeden.

Snabba fakta

Den danska ön Bornholm ligger strax söder om Skåne, cirka 4 mil från den svenska kusten. Bornholm har drygt 40.000 bofasta invånare och är knappt hälften så stor som Öland. Öns centralort heter Rönne (Rønne) och nås med färja från Ystad. Sommartid går även färjor mellan Simrishamn och Allinge.

Bornholm karta/flygfoto

(55.16,14.86), 10);
Större karta

Copyright © Danmarkguiden.se 2019. All rights reserved. | Om Danmarkguiden