Skagen

Magiskt ljus, milslånga stränder och små mysiga samhällen. Där har du själva sinnebilden av Skagen och norra Jylland. Och det är väl fullt tillräckligt för att motivera en resa dit!

Skagen

Grenen - toppen av Danmark.

Skagen är verkligen toppen av Danmark. Vid Grenen, längst ut på Jyllands smala spets, möts de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt.

Skagen

Handel och nöjesliv längs den långa gågatan genom Skagens centrum.

Skagen är Danmarks nordligaste stad och turismen är en av de viktigaste näringarna. Den populära gästhamnen har gjort staden till en tummelplats för seglare och under sommarhalvåret är Skagen en magnet för folk som söker restaurangliv och nöjen.

Skagen

Hektisk sommardag i Skagen.

Med över fem mil sandstränder är det också ett givet resmål för badsugna barnfamiljer. Det är nästan frestande att ta till den gamla klyschan "har något för alla" när man beskriver denna del av Danmark.

Skagens småbåtshamn

Småbåtshamnen.

I småbåtshamnen kan man njuta av en skön, svalkande havsbris samtidigt som man studerar båtfolket. En mysig promenad under kvällen eller morgonen.

Bröndums kro

Klassiska Bröndums Kro är en av Skagens bästa restauranger.

Skagens museum

Skagens museum finns Nordjyllands magiska ljus förevigat av de stora mästarna. I museets fasta samlingar finns många av de världsberömda verken från slutet av 1800-talet, då Skagenmålarna hade sin storhetstid. Sommaren 2014 (3/5-14/9) visas bland annat en stor utställning med verk av Laurits Tuxen.
Skagens museum

Skagens museum.

Den tilsandade kirke

Kyrkan Sct. Laurentii ligger ca 5 km sydväst om centrala Skagen. Den byggdes troligen på 1300-talet, men idag syns bara kyrktornet. Resten av kyrkan ligger begravd i sanddynerna.

Sandflykten har under flera hundra år satt sin prägel på norra Jylland. Råbjerg Mile strax söder om Skagen är den största sandklitten, Europas största vandrande sandöken. Ett spännande utflyktsmål, inte minst för barnen som älskar att springa i de enorma sanddynerna.

Snabba fakta

Skagen är Danmarks nordligaste ort, belägen nästan längst ut på Nordjyllands spets. Det bor ca 8.000 personer i Skagen, som tillhör Fredrikshamns kommun.

Skagen karta/flygfoto

Större karta
Danmark Stena Line

Copyright © Danmarkguiden.se 2020. All rights reserved. | Om Danmarkguiden