Skagen - guide, boende, sevärdheter, restips
Semester i Skagen

Skagen

Magiskt ljus, milslånga stränder och små mysiga samhällen. Där har du själva sinnebilden av Skagen och norra Jylland. Och det är väl fullt tillräckligt för att motivera en resa dit!

Grenen i Skagen Grenen - toppen av Danmark.

Skagen är verkligen toppen av Danmark. Vid Grenen, längst ut på Jyllands smala spets, möts de mäktiga vågorna i Skagerrak och Kattegatt.

Gågatan i Skagen

Handel och nöjesliv längs den långa gågatan genom Skagens centrum.

Skagen är Danmarks nordligaste stad och turismen är en av de viktigaste näringarna. Den populära gästhamnen har gjort staden till en mötesplats för seglare och under sommarhalvåret är Skagen en magnet för folk som söker restaurangliv och nöjen.

Glassbar i centrala Skagen

En varm sommardag blir det tryck på det populära glasskafét på gågatan.

Fem mil sandstränder

Med över fem mil sandstränder är Skagen också ett populärt resmål för barnfamiljer och badsugna i alla åldrar. Det är frestande att ta till den gamla klyschan "har något för alla" när man beskriver denna del av Danmark.

Skagens småbåtshamn

Småbåtshamnen.

I småbåtshamnen kan man njuta av en skön, svalkande havsbris samtidigt som man studerar båtfolket. En mysig promenad under kvällen eller morgonen. En stor del av hamnen är gästhamn och många svenska seglare gör ett stopp här efter seglatsen från den svenska västkusten.

Bröndums kro

Klassiska Bröndums Kro är en av Skagens bästa restauranger.

Skagens museum

Skagens museum finns Nordjyllands magiska ljus förevigat av de stora mästarna. I museets fasta samlingar finns många av de världsberömda verken från slutet av 1800-talet, då Skagenmålarna hade sin storhetstid.

Skagens museum

Skagens museum.

Den tilsandade kirke

Kyrkan Sct. Laurentii ligger ca 5 km sydväst om centrala Skagen. Den byggdes troligen på 1300-talet, men idag syns bara kyrktornet. Resten av kyrkan ligger begravd i sanddynerna.

Sandflykten har under flera hundra år satt sin prägel på norra Jylland. Råbjerg Mile strax söder om Skagen är den största sandklitten, Europas största vandrande sandöken. Ett spännande utflyktsmål, inte minst för barnen som älskar att springa i de enorma sanddynerna.

Fakta om Skagen

Antal invånare: ca 8 000
Ligger: Norra Jylland

Skagen är Danmarks nordligaste ort, belägen nästan längst ut på Nordjyllands spets. Skagen tillhör Fredrikshamns kommun.

Mer om Skagen:
Fredrikshamns kommun
Hotell och rum i Skagen
Lokala nyheter från Skagen
Stena Lines info om Skagen
Visit Nordjylland
Ljusets land - toppen av Danmark

Karta över Skagen   [stor karta]

Utflyktstips!
Utflykt till Grenen
Grenen

En fot i varje hav. Upplev vågornas kamp på Danmarks nordspets. Läs mer...

Utflyktstips!
Råbjerg Mile
Råbjerg Mile

Sahara? Nej, norra Jylland. Besök Europas största sandöken. Läs mer...