Hytter vid Erikshale på Ärö

Boende i Danmark

Hotell, stuga, personligt semesterhus eller husvagn? Här är en guide som hjälper dig som ska övernatta i Danmark.

Danmark är lite av ett semesterland för oss svenskar och det finns boende för alla smaker och alla plånböcker. Under högsäsong kan det vara bra att boka i god tid innan du reser.

Hotell

Danmark har omkring 900 hotell, allt från femstjärniga lyxhotell mitt i Köpenhamns centrum till små, intima badhotell i natursköna omgivningar. I storstäderna är utbudet av hotell i olika prisklasser stort. På Hotels.com söker du efter prisvärda hotellrum över hela Danmark.

Semesterhus och semesterlägenheter

Allt fler väljer att bo i semesterhus eller semesterlägenhet på danmarksresan. Ett bra alternativ för den som vill ha hög standard, sköta sig själv och bo intill hav, strand och natur eller mitt i en pulserande storstad med nära till allt. Det passar också bra om man är en stor familj eller många som reser och vill dela boende. Sembo erbjuder ett stort urval med över 17000 semesterhus och semesterlägenheter i Danmark.

Värdshus (kro)

I mindre orter och på landsbygden finns många värdshus (kroer) som erbjuder övernatting. Ett trevligt och ofta familjärt boende, som kan vara allt från motell till kulturhus från 1800-talet. Sembo erbjuder paketresor där du bor på genuina danska kroer.

Camping

Gillar du campingliv så har Danmark fina campingplatser med god standard. Två tredjedelar av landets cirka 500 godkända campingar ligger i nära anslutning till havet. De är rankande med 1-5 stjärnor beroende på standard. På många campingplatser finns även stugor att hyra (Läs mer nedan). Tänk på att det inte är tillåtet att campa utanför uppmärkta campingplatser i Danmark. För mer info om camping i Danmark se Danskecampingpladser.dk.

Stuga

Många danska campingplatser hyr även ut stugor (hytter), ofta med fyra sängplatser. En enkel boendeform, där toaletter och duschar vanligtvis finns i campingplatsens servicehus. Glöm inte att ta med sänglinne. Det finns också privata uthyrare av stugor och sommarhus, ta en titt på hytter.dk, en databas med över 3000 privata stugor.

Vandrarhem (hostel)

Det finns gott om vandrarhem i Danmark. Du bor bra och relativt billigt, samtidigt som du träffar nya spännande människor. Vandrarhemmen är mycket efterfrågade och du bör boka i god tid om du ska vara säker på att få plats. Organisationen Danhostel samlar 95 danska vandrarhem och har även ett klassificeringssystem med 1-5 stjärnor efter standard.

Bed & Breakfast

Denna boendeform är vanlig på vissa håll i Europa och växer även i Danmark. Skyltas ofta vi vägkanten, vill du förboka så finns förmedlingsbyråer på nätet, till exempel www.breadandbreakfast.dk.

Bo privat

Att hyra rum privat är ett bra sätt att komma närmare den danska vardagen. Håll utkik på anslagstavlor eller kontakta den lokala turistinformationen för tips om var du kan hitta rum att hyra. Priserna är ofta låga på denna typ av boende. Det finns även företag och organisationer som förmedlar privat boende. Kolla till exempel med Meet the Danes.

Stora bilden är från Ärö. Foto: Kim Wyon, Visit Denmark.
Här hittar du prisvärt boende i Danmark!
Billund Bornholm
Skagen Fyn
Köpenhamn Fredrikshamn
Kastrup Odense
Ålborg Århus