Tivoli, Köpenhamn

Nöjesparken Tivoli

Tivoli toppar listan över Köpenhamns turistmål. Med en bra bit över fyra miljoner besökare årligen är Tivoli Skandinaviens mest besökta nöjespark.

Tivoli är lite av Köpenhamns medelpunkt. Med sina höga åkattraktioner syns nöjesparken på långt håll. Den ligger mitt emot centralstationen, nära paradgatan Ströget.

Sommardag på Tivoli i Köpenhamn Danskarna älskar sitt Tivoli och man får räkna med mycket folk under fina sommardagar.

Vackra Tivoli Innanför entrén väntar den vackra, mysiga parken.

Scen på Tivoli Tivoli har flera scener för musik, teater och dans. Konsertprogrammet tillfredssställer de flesta smakriktningar. Många stora internationella artister ger konserter på Tivoli varje sommar.

Klassiska åkattraktionen Himmelskibet Ett 25-tal åkattraktioner för stora och små garanterar många roliga timmar. Flera av attraktionerna är riktiga klassiker, som exempelvis Rutschebanen, en av världens äldsta bergbanor i trä.

Bland de tuffare åkattraktionerna finns det hisnande Himelsskibet, en 100 meter hög slänggunga, och Det gyldne tårn, där man släpps i fritt fall från 80 meter.

Bergochdalbanan Daemonen I populära Daemonen tas du med på en hisnande färd genom flera loopar.

Tivoli, Köpenhamn De flesta av attraktionerna är dock av det lite lugnare slaget och det gör Tivoli till ett utflyktsmål som passar familjer med lite yngre barn.

En av Tivolis många restauranger Är du intresserad av kulinariska upplevelser så blir du inte besviken på Tivoli. Här finns ett 30-tal matställen med mat från många av världens kök. Allt från enkla korvstånd till restauranger av hög internationell klass.

Smörrebröd på Nimb I den här vackra byggnaden från 1909 finns restaurangen Nimb, där du kan äta klassiskt danskt smörrebröd av högsta klass.

Konsertsalen Det här är konsertsalen.

Konsertbesökare på Tivoli Konsertbesökare framför stora konsertscenen.

Picknick i parken Det finns plats för en mysig picknick för den som vill.

Spel Prova lyckan i ett chokladjul.

Regnoväder Inte lika roligt när vädret ställer till det.

Förnyelse är alltid viktigt för en nöjespark, även om den har så gamla anor som Tivoli. 2017 öppnade Tivolis nya storsatsning Tivolihörnet som varit på gång under flera år.

På totalt 6000 nya kvadratmeter finns restauranger, kaféer, hotell och en designbutik samt matmarknaden Tivoli Food Hall med 15 restauranger, som erbjuder street food från världens alla hörn. Det krävs inte entrébiljett till Tivoli för att besöka matmarknaden.

2016 var det världspremiär för Fatamorgana, ett 45 meter högt torn, som är unikt eftersom det rymmer tre olika attraktioner av olika grad av "våghalsighet". I botten är det miniradiobilar för barn från 5 år.

På nästa plan är det mer sus i magen, där man roteras runt tornet i 2,5G med fritt dinglande ben. Det finns också en lite mindre vild variant, där man man sitter två och två i gondoler, som roterar runt tornet, och har tid att njuta av utsikten över Köpenhamn.

Huvudentrén

Fakta om Tivoli

Besökare/år: ca 4,5 miljoner
Ligger: Köpenhamn

Nöjesparken Tivoli grundades redan 1843 och har en av världens äldsta bergochdalbanor i trä; Rutschebanen, som byggdes 1914. Idag finns ca 25 åkattraktioner på Tivoli som ligger vid centralstationen mitt i centrala Köpenhamn.

Mer om Tivoli:
Tivolis officiella sajt
Hitta boende i Köpenhamn

Karta över Tivoli