Regnskogen i Randers

Randers

Randers är kanske inte en av de mest kända städerna i Danmark, men faktum är att det är en av de största. Randers har flera sevärdheter som är lite utöver det vanliga.

Randers ligger vid floden Gudenå, inte så långt från färjeläget Grenå med förbindelse till Halmstad i Sverige. (Stena Line har bytt avgångsort till Grenå, färjorna som tidigare gick från Varberg går numera från Halmstad).

Titta in hos Elvis

Memphis Mansion sticker ut bland stadens sevärdheter. Det är en kopia av Elvis Presleys berömda hem Graceland i Memphis, Tennessee. Memphis Mansion har skapats av den danske Elvis-entusiasten Henrik Knudsen.

I huset finns ett stort Elvis-museum med kläder, musikinstrument och andra ägodelar som tillhört Elvis. Där finns också en biograf, en stor Elvis-butik och restaurangen Highway 51 diner, som serverar mat i amerikansk stil.

Memphis MansionDen danska versionen av Graceland.

Tropisk regnskog

Vad sägs om lite spännande djungeläventyr efter besöket hemma hos Elvis? I Randers regnskov får du kliva in i en tropisk regnskog. Det är en helt annan värld, med varm och fuktig luft, vattenfall, apor, fåglar och jaguarer. Den 3600 kvadratmeter stora tropiska utställningen är inrymd under tre stora kupoler, där du får bekanta dig med växter och djur från Afrika, Asien och Sydamerika.

Lär dig allt om salt

Mariager saltcenter är något så ovanligt som ett upplevelsecenter uppbyggt kring salt. Här får du se, smaka, känna och lära dig mer om salt i alla dess former. Du kan till exempel prova hur det känns att bada i Döda havet, eller se en rekonstruktion av en polsk saltgruva.

Från Randers är det nära (ca 3 mil) till Djurs sommerland, Danmarks största sommarland med ett 60-tal attraktioner för barn i alla åldrar.

Stora bilden: Randers regnskov, foto Cees van Roeden.

Fakta om Randers

Antal invånare: drygt 60 000
Ligger: Jyllands östkust

Randers är den sjätte största staden i Danmark. Staden ligger nära Randersfjorden och nås snabbt från Sverige med färjan Halmstad-Grenå.

Mer om Randers:
Randers kommun
Allt inför besöket i Randers
Hitta boende i Randers

Karta över Randers


Upp Upp

Copyright © Danmarkguiden 2023
Om Danmarkguiden