Randers

Randers är kanske inte en av de mest kända städerna i Danmark, men faktum är att det är en av de största. Där finns flera sevärdheter som är lite utöver det vanliga.

Randers ligger vid floden Gudenå, inte så långt från färjeläget Grenå med förbindelse till Varberg i Sverige.

Graceland Randers sticker ut bland stadens sevärdheter. Det är en kopia av Elvis Presleys berömda hem i Memphis, Tennessee. Där finns ett stort Elvis-museum med många av Elvis original-ägodelar som kläder och musikinstrument. Där finns också en biograf, souvenirbutik och restaurangen Highway 51 diner, som serverar mat som Elvis hade gillat.

Vad sägs om lite spännande djungeläventyr efter besöket hemma hos Elvis? I Randers regnskov får du kliva in i en tropisk regnskog. Det är en helt annan värld, med varm och fuktig luft, vattenfall, apor och fåglar. Den 3600 kvadratmeter stora tropiska utställningen är inrymd under tre stora kupoler, där du får bekanta dig med växter och djur från Afrika, Asien och Sydamerika.

Mariager saltcenter är något så ovanligt som ett upplevelsecenter uppbyggt kring salt. Här får du se, smaka, känna och lära dig mer om salt i alla dess former. Du kan till exempel prova hur det känns att bada i Döda havet, eller se en rekonstruktion av en polsk saltgruva.

Från Randers är det nära (ca 3 mil) till Djurs sommerland, Danmarks största sommarland med ett 60-tal attraktioner för barn i alla åldrar.

Stora bilden: Randers regnskov, foto Cees van Roeden.Snabba fakta

Randers med drygt 60 000 invånare är den sjätte största staden i Danmark. Staden ligger nära Randersfjorden på Jyllands östkust.

Randers karta/flygfoto

Större karta
Danmark Stena Line

Copyright © Danmarkguiden.se 2019. All rights reserved. | Om Danmarkguiden