HC Andersens hus i Odense

Odense

H.C. Andersen och marsipan. Det är kanske de som Odense är mest känt för. Men denna syddanska storstad har också mycket mer att erbjuda den som stannar till.

HC Andersen

Staty av H.C. Andersen.
Foto Bob Krist, Visit Denmark.

Mitt på Fyn ligger universitetsstaden Odense, som är lite av ett kulturellt centrum.

HC Andersen

Den världsberömda sagoförfattaren Hans Christian Andersen föddes i Odense 1805, och det undgår ingen som gör ett besök i staden. Hans barndomshem i centrala Odense är numera ett museum, H.C. Andersens Hus, där man får veta mer om hur sagor som Prinsessan på ärten, Den lilla sjöjungfrun och Kejsarens nya kläder kom till.

Hamnen är en samlingsplats

Under senare år har hamnen i Odense genomgått en stor förvandling. Massor av havsnära bostäder har byggts och området har blivit en av stadens stora samlingsplatser. En ny strandpromenad håller på att byggas och målet är att skapa ett rikt rekreations- och kulturliv. I slutet av maj äger den årliga Havnekulturfestivalen rum.

Konst och kultur

Är du intresserad av konst och kulur så missa inte ett besök i Brandts Klaedefabrik, en gammal textilfabrik som numera rymmer konsthall, mediemuseum och Museet för fotokonst. Där finns också Fyns enda konstbokhandel. Är du intresserad av konst och historia så ta även en titt på Carl Nielsen Museet, Fyns Kunstmuseum och Danmarks Jernbanemuseum.

I rådhuset mitt i Odense ligger bryggeriet Flakhaven, som också är en restaurang där man kan smaka den färskbryggda ölen och äta med utsikt över själva bryggeriprocessen.

Stora bilden: HC Andersens hus, foto © Kim Wyon.

Fakta om Odense

Antal invånare: ca 180 000
Ligger: Fyn

Odense är Danmarks tredje största stad. Det är en av Danmarks äldsta städer, grundlagd redan på 900-talet.

Mer om Odense:
Kunstportal Fyn
Odense kommun
Oplev Odense
Visit Odense
Hotell och rum i Odense

Karta över Odense  [stor karta]