Fin strand på Mön

Mön och Möns klint

Klinten tar nästan andan ur en. Från högsta punkten stupar de vita klipporna 140 meter rakt ner i havet som färgas smaragdgrönt i solskenet.

Man kan se de vackra naturscenerierna från toppen av klipporna, där bokskogen plötsligt slutar i ett brant stup.

Längs den nästan 7 kilometer långa klinten finns flera utsiktsplatser där man kan beundra Möns vita kalkstensklippor. Klipporna bildar en stark kontrast till det smaragdgröna havet, ett närmast overklig natursceneri när ljuset ligger på från rätt håll.

Eller så tar man den långa trappan ner till den svarta strandremsan. Stranden består av flintasten, därav den svarta färgen, och löper likt ett smalt band utmed hela klinten. Men det gäller att se upp. Ras har förekommit och det är ofta helt eller delvis avstängt, kolla noga vad som gäller.

Möns klintMöns klint.

Möns natur och geologi

Precis vid början av klinten ligger Geocenter Möns klint, ett upplevelsecentrum där man får lära sig mer om natur och geologi och får svar på frågan om hur klinten kom till. Där finns interaktiva utställningar och en toppmodern 3D-biograf som visar film från National geographic. Från Geocenter utgår också guidade turer längs klinten, både till fots och med mountainbike. För den som vågar finns också en äventyrsklättring på linor i trädtopparna.

En kvarts promenad från klipporna vid Möns klint ligger Klinteskoven, där orkidéerna blommar under sommaren. Ett 20-tal arter växer här.

Fina stränder

Klinten är det som gjort lilla Mön känt långt utanför Danmarks gränser, men ön har mycket mer som lockar. Badstränder, till exempel. Runt ön finns massor av riktigt trevliga stränder.Klintholm Fiskerihavn är en modern fiskehamn där man kan se de stora fiskebåtarna lossa dagens fångst. Från Klintholm utgår också båtturer för den som vill se klinten från havet. Turerna går sommartid.

Varje tisdag under juli och augusti är det marknad i Stege, med marknadsknallar och levande musik. I Stege ligger också Möns Museum Empiregården som berättar om livet förr på land och till sjöss.

I den lummiga parken Liselund ligger Liselunds slott, ett mycket litet slott som känns som hämtat från sagornas värld med sitt halmtak.

I september varje år hålls litteraturdagarna Verdenslitteratur på Møn, där många kända danska och internationella författare medverkar.

Bilder foto © Kim Wyon.

Fakta om Mön

Antal invånare: ca 10 000
Ligger: Sydost om Själland

Mön är en ö på 240 kvadratkilometer (något större än Hisingen). Broförbindelse finns med Själland. Mön ligger i Vordingborgs kommun och huvudorten på ön heter Stege. Mön är mest känd för sin natursköna Klint, där kritvita klippor stupar brant ner i havet. Mön har också många fina badstränder.

Mer om Mön:
Visit Möns Klint
Om stora raset på Möns Klint 2007
Boende i Stege på Mön
Vordingborgs kommun

Karta över Mön  [stor karta]