Grenå

Lilla mysiga Grenå har ett utmärkt läge mitt på Jylland, med massor av sevärdheter inom nära räckhåll.

Det är ingen slump att Stena Line valt Grenå till en av sina destinationer i Danmark. Från Grenå är det bara tre mil till Djurs Sommerland och 15 mil till Legoland, två av Danmarks största turistmagneter.

Föredrar du natur och friluftsliv så ligger nationalparken Mols Bjerge tre mil söderut. Vill du leva ö-liv så kan du ta färjan från Grenå till natursköna Anholt i Kattegatt, nästan mitt emellan Danmark och Sverige. Resan tar cirka 2,5-3 timmar.

Fina stränder och campingplatser

Grenå är också ett fint resmål i sig själv, som passar utmärkt för familjer. Runt Grenå finns flera fina stränder, som den berömda Nordstranden några kilometer norr om staden.

Grenås centrum har mysiga gågator med butiker, restauranger och kaféer. Betydligt livligare än normalt för en stad i den här storleken, och det beror förstås på färjetrafiken. Det finns flera hotell i Grenå och flera campingplatser.

Kattegattcentret

I Grenå ligger också Kattegattcentret, ett besökscenter som kretsar kring havet. Här finns akvarium med hajar och andra fiskar (till och med möjlighet att dyka bland hajar om du har dykcertifikat), aktiviteter, lekplatser med mera.

Fakta om Grenå

Antal invånare: ca 15 000
Ligger: Jyllands östkust

Grenå är ett välkänt resmål på halvön Djursland. Stena Line har drivit färjetrafik mellan Varberg och Grenå i flera decennier. Sedan februari 2020 går färjorna mellan Halmstad och Grenå istället, vilket Stena Line räknar med ska bidra till dubbelt så många resenärer inom 5 år. Resan mellan Halmstad och Grenå tar 4,5 timmar.

Mer om Grenå:
Hitta boende i Grenå
Visit Djursland
Visit Nordjylland
Ljusets land - toppen av Danmark

Visit Anholt

Karta över Grenå   [stor karta]