Hirtshals på Norra Jylland

Hirtshals

Lilla Hirtshals är en anrik fiskehamn och populär badort. Där finns också en av Jyllands viktigaste färjehamnar, med trafik till Norge, Island och Färöarna.

Det bor bara knappt 6000 personer i Hirtshals, men alla färjeresenärer gör det ändå till en livlig ort. Särskilt under högsäsong, då många kommer för att sola och bada på de långa breda stränderna.

Fiskebåtar i hamnen
Fiskehamnen i Hirtshals.

Med sitt läge på nordvästra Jylland har Hirtshals alltid varit en viktig ort för sjöfart och fiske. I fiskehamnen ligger de färgglada båtarna i långa rader längs kajen.

Bilfärjorna gör flera avgångar dagligen till Kristiansand i södra Norge och även Larvik, Stavanger och Bergen trafikeras från Hirtshals. En gång i veckan (oftare under högsäsong) går färjan till Seyðisfjörður på Island, via Torshamn på Färöarna.

Fyren i Hirtshals
Det 35 meter höga fyrtornet var förr ett viktigt sjömärke för sjöfarten längs norra Jyllands västkust.

Den vackra fyren syns vida omkring och är en av Hirtshals sevärdheter. Intill fyren finns kafé och en utställningslokal där det visas flera utställningar om året.

Promenera i bunkermuseumet
Ta en promenad i bunkermuséet.

Bunkermuseum

Intill fyren gömmer sig ett 60-tal bunkrar i det höga strandgräset. Bunkrarna anlades av tyskarna under andra världskriget och förbinds av totalt 3,5 kilometer skyttegravar. Ett vackert och spännande område att promenera runt i.

Hela området är ett museum, bunkermuséet. I en av de större bunkrarna finns en utställning om det tuffa livet här under kriget. Vill du veta mer om Hirtshals historia så finns även Hirtshals museum.

Akvariumet Nordsoen Oceanarium
Akvariumet i Hirtshals.

Akvarium och lekområde

Ett av Europas största akvarium, Nordsoen Oceanarium, är ett populärt utflyktsmål i Hirtshals, lämpligt för alla åldrar. Här får man se vad som döljer sig på djupet under Nordsjöns vågor. I akvariet som rymmer 4,5 miljoner liter vatten finns över 7500 fiskar, valar, sälar och andra djur från havet.

Och det roliga tar inte slut där. Utanför finns närmre 5000 kvadratmeter lekytor med spännande klätterställningar, rutschbanor och andra aktiviteter.

Fakta om Hirtshals

Antal invånare: ca 5 800
Ligger: Norrdvästra Jylland

Hirtshals ligger i Hjørrings kommun på norra Jylland, drygt 30 km norr om Lökken. Från Hirtshals går färjor till Norge, Färöarna och Island.

Mer om Hirtshals:
Hitta boende i Hirtshals
Hirtshals turistbyrå
Bunkermuséet
Nordsoen Oceanarium

Karta över Hirtshals